neděle 4. září 2016

01 Budapest: Erasmus adventure begins


Erasmus adventure begins. První týden života v Budapešti za mnou a co z něj zbylo, je nadšení. Město, na jehož prozkoumání bude potřeba mnoho času. Restaurace, kavárny, parky, kulturní památky, řeka, kopce, okolí.

Erasmus adventure begins. I came to Budapest one week ago and I am still impressed by the city. You need so much more time to explore this city than one week. Cafés, parks, buildings, the river, hills, all the surroundings.


Budapešt se dělí na části Buda a Pešť odělené Dunajem. Univerzita BME s fakultou architektury, kam se poprvé podívám v pondělí 5.9.2016 v 8 hodin, leží na straně Buda. Zde jsem také našla byt, který na pět měsíců sdílím s dalšími zahraničními studenty. Mluvíme německy, ačkoli bychom kvůli škole měli cvičit spíše angličtinu, jelikož je to jazyk, ve kterém se pro zahraniční studenty vyučuje. V prvním týdnu pro nás, exchange students, byl připraven program od ESN, organizace pro studenty erasmu. Na úvodním setkání jsme se dozvěděli, že je nás na BME tento semestr kolem pěti set, nejvíce Němců a Francouzů (260 dohromady). Seznámila jsem se ale i se studenty z USA a Mexika, takže je zde zastoupen celý svět. Je opravdu zajímavé mít možnost s těmi všemi lidmi mluvit a poznávat tak skrze ně celý svět a všechny možné kultury.

Budapest is divided by the river Danube into two parts: Buda and Pest. The University BME, with an architecture faculty, where I am going to study, is situated on the Buda side. I also found a flat in this district which I am going to share with another international students for five months. We speak german together but actually we schould speak english since it is the language we will be taught in. In the first week the ESN organisation prepared a orientation program for us, exchange students. We are around 500 people. 260 of this come from Germany or France. But I already get to know some guys from the USA or Mexico so we are really international. It is really interesting to have a chance to speak with people from all over the world and I really apreciate it.


Nejhezčí výhled na Pešť - plochou, živější část města je z kopce Gellért hegy nesoucí jméno po maďarském sochaři. Na jeho vršek se dá vyjít asi za 20 minut. Socha svobody, která je zde umístěna, je vidět z většiny částí města. Za ní se nachází Citadela, původně místo vystavěné pro obranu, nyní restaurace. Gellért hegy je turistické místo, na kterém však nenajdete mnoho stánků se zmrzlinou a návštěvníci se na jeho vrcholku rozprostřou, takže vás při návštěvě tohoto kopce nic neruší. A výhled z něj se jen tak neomrzí.

 Socha svobody / Liberty Statue



Buda je pahorkatá část města. Z turistických míst je tu hradní komplex, jinak se zde nachází spíše bydlení. Turisty tak láká část na druhé straně přes řeku nesoucí název Pešť.


První návštěvou byla Kristý. Nachodily jsme spoustu kilometrů a nasály přitom letní pocit a zásoby sluníčka na celý podzim, měly výbornou kávu, jídlo a piknik v parku.

Pohled na jižní část města, za stromy prosvítá univerzita BME, kde se nachází fakulta architektury.


Žádné komentáře:

Okomentovat